Menu Created with Sketch.
Close Created with Sketch.
01. november 2013

Historiske fotos går online

Ditmer skal udvikle en søgeportal, som gør over 2,5 millioner billeder og arkivalier fra Danmarkshistorien tilgængelige på nettet

De danske lokalarkiver har registreret mere end 2,5 millioner historiske billeder og arkivalier i det elektroniske registreringssystem Arkibas. Nu skal Ditmer sammen med Sammenslutningen af Lokalarkiver udvikle en ny version af registreringssystemet og en søgeportal, som gør billederne og arkivalierne i systemet tilgængelige på nettet.

"De mange billeder og arkivmaterialer er en vigtig del af den danske kulturarv, som hidtil ikke har været tilgængelig på internettet. Med søgeportalen skaber vi Danmarks største fotoalbum, som gør det muligt at dykke ned i flere århundreders Danmarkshistorie hjemme fra lænestolen," siger direktør Dorthe Søborg Skriver fra Arkibas ApS, der er ejet af Sammenslutningen af Lokalarkiver.

Søgning i personer og emner

Det nye registreringssystem og søgeportalen giver mulighed for at søge efter personer og emner på tværs af de omkring 550 lokalarkiver, der bruger systemet, hvilket ikke har været muligt tidligere. Søgeportalen får samtidig en mængde filmklip og lydfiler, som kan afspilles på sitet.

Dermed kan slægtsforskere og historisk interesserede hurtigt finde billeder og arkivmaterialer om deres historiske rødder, ligesom forskere og studerende kan finde kildemateriale til forskning og formidling af Danmarks historie.

Store forventninger til projektet

Projektet er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med en donation på 1,8 millioner kroner. Der var flere årsager til valget af Ditmer som samarbejdspartner på det store projekt. 

"Vores mål med projektet er at få en moderne, velfungerende formidlingsplatform, som kan få fleres øjne op for lokalhistorien. Vi valgte Ditmer som samarbejdspartner, fordi de gav os et godt modspil, havde mange spændende idéer og derudover har erfaringer med registrering og formidling af store mængder arkivdata," siger Dorthe Søborg Skriver.

Den nye portal får navnet arkibas.dk og forventes at gå i luften i andet halvår 2014. Ditmer har tidligere blandt andet udviklet Modstandsdatabasen og flere andre databaser for Frihedsmuseet, et registreringssystem til Nationalmuseet og et website for Vejle Stadsarkiv.

Vil du vide mere om, hvordan I kan sætte turbo på jeres arkivering. Så ring til Sebastian.